Pretplatite se na naš newsletter!

Ukoliko je zid jako prljav ili mastan obavezno kupite kalijev sapun, rastopite ga u toploj vodi, premažite zid i pričekajte da se osuši. Kod nas možete kupiti višebojnu podlogu koja se sa vodom miješa u odnosu: 1 dio podloge i 8 dijelova vode. Time premažite zid. Ukoliko je zid problematičan u smislu vlage, prije podloge zidove je potrebno premazati sredstvom protiv pljesni (Sredstvo proziv pljesni ALGICID od JUB-a kojim se premazuje zid prije bojanja/gletanja i služi za skidanje pljesni i/ili JUBOCID od JUB-a koji se miješa u boju i služi za spriječavanja nastanka pljesni.). Zidove loše kvalitete premazujemo podlogom jače koncentracije. U ekstremnim slučajevima i 1:1.

Za prvi sloj glet masa mora biti nešto gušća. Glet masa se pravi tako da se u vodu dodaje glet masa iz kante i miješa (po mogućnosti mikserom). Neravnine na zidu odrediti će gustoću glet mase. Veće neravnine zahtijevaju deblji sloj gleta pa će i masa biti nešto gušća. Za prvu „ruku“ masa bi trebala izgledati kao vrlo meko tijesto. U tu smjesu dodajte, obavezno, malo podloge kako bi masa bila elastičnija i bolje prijanjala na zid.

Kada se smjesa dobro promiješa, dovoljno da postane homogena, ostavlja se da odstoji 15 minuta kako bi proradili aditivi u smjesi. Poslije smjesu treba ponovo promiješati i početi sa gletanjem. Potrebno je na gletericu staviti materijal, postavite je koso u odnosu na zid, pri dnu zida, i pokretom sa donje strane prema gore navucite glet na zid u obliku trake 3 visine zida. Od pritiska gletarice na zid zavisi debljina sloja gleta. Neravni zid zahtijeva deblji sloj, znači manji pritisak. Izvucite nekoliko takvih traka, jedna do druge i pričekajte koji trenutak da zid počne upijati vodu iz glet mase. Onda se vratite na početak i držeći gletericu pod kosinom sa donje strane prema gore ispeglajte zid i tako redom. Kutevi se gletaju uz pomoć kutnih špahli.

Kada ste nanijeli prvi sloj, ostavite zid da se osuši preko noći. Nakon sušenja dolazi vrijeme za brušenje zida. Za brušenje je presudno da imate bočno osvijetljenje jer pod njim se lako uočava svaka neravnina na zidu. Najbolje je prirodno svijetlo, ali ako ga nema uzmite dva reflektora od 500W ili dvije jače žarulje i usmjerite ih prema desno i obrnuto tako da se snopovi svijetlosti sijeku točno ispred vas na zidu. Sada uzmite brusni papir granulacije oko 150 i postavite u držač. Brušenje vršite kružnim pokretima. Nikako lijevo – desno i gore – dole jer time ukopavate zid i pravite već spomenute, neželjene valove.

Kod brušenja potrudite se da skinete sve izbočine sa površine zida ali ne i udubine. One će se popuniti kada budete nanosili drugi sloj gleta. Pogrešno je brusiti rupe dok se ne izravnaju sa površinom time stvarate udubljenja na zidu i, pogađate, valove kojima nije mjesto na zidu.

Poslije završetka ovog dijela posla neophodno je zid ponovo premazati podlogom u omjeru 1:8 kako bi se pokupila prašina sa zida i stvorila površina na koju će se lakše vezati drugi sloj gleta.

Drugi sloj gleta se priprema na isti način kao i prvi samo što je rijeđi od prvog. Također za drugi sloj može se koristiti već napravljena glet masa koju proizvodi JUB jer je ona namijenjena za tanke slojeve. Prilikom gletanja drugog sloja gletericu će te pritiskati nešto jače nego u prvoj „ruci“ jer zid je sada već prilično ravan i drugom rukom se uglavnom popunjavaju male rupe koje su vidljive na zidu.

Na kraju ponovo brušenje. Ovoga puta sa finijim papirom granulacije oko 210 i ponovnim premazivanjem zida podlogom. Kada se podloga osuši procijenjujete da li je zid dovoljno ravan. Ukoliko niste zadovoljni, ponavljate postupak, samo ovaj put sa još rijeđom glet masom. Ukoliko smatrate da ste dobili potpuno ravan zid ostaje vam samo da ga obojite u željenu boju koju ćemo Vam pomoći da odaberete u našem JUMIX centru u dućanima J&J d.o.o. Dom-Projekt.

 

Povratak na ostale članke...