Pretplatite se na naš newsletter!

Nakon odabira izgleda I vrste tapeta koje želite kupiti trebali bi ste znatii koliko tapeta Vam je potrebno kako bi prekrili Vašu prostoriju. To će te približno izračunati na sljedeći način.

Br = (D • n)/d
Br – broj rola tapeta koje ćete trebati kupiti
D – Dužina jedne staze, tj, izmjerite visinu prostorije i dodate još 5-10 cm
n – broj staza, izmjerite širinu prostorije i taj broj podjelite sa širinom role tapete
d – Dužina role, proizvođač je naveo kolika je dužina tapete u roli.

Mjerite kao da nema vrata i prozora, naime poželjno je da ostavite viška tapete radi kroja tapeta u kutevima, uklapanja izgleda i sl.

Ukoliko su već postojale tapete u prostoriji koju uređujete, naš prijedlog je da ih skinete. Moguće je ljepiti na postojeće tapete (najviše tri sloja) ali tada se pojavljuje rizik da se one kasnije odljepe od zida i upropaste cijelu prostoriju a da ne spominjemo I Vaš trud.

Sve čavle treba izvaditi iz zida i ukoliko nemate namjeru vraćati ih na isto mjesto obavezno pokrpajte rupe od tipli I čavala. Pored toga sve pukotine na zidovima potrebno je sanirati gipsom.

Brusnim papirom izbrusite manje neravnine zidova, a ukoliko postoje veće rupe ili neravninve izravnajte ih gletanjem.

Ukoliko je zid bio obojan bojom na bazi disperzije ili poludisperzije morate provjeriti postojanost boje na zidu. Za to postoji mali test. Uzmite komad ljepljive trake (selotejp) i zaljepite na zid, a potom ga odljepite. Ukoliko se boja ne skida možete preko toga ljepiti tapete, u suprotnom neophodno je oguliti boju sa zida. Ukoliko skidate staru boju obavezno je dubinsko grundiranje. Međutim, ako na zidu nije bilo nikakve boje tretirajte ga sa osnovnim premazom inače će te kasnije jako teško skinuti, tj, odljepiti tapete.

Sada je potrebno skinuti sve prekidače i utičnice koje se nalaze na zidovima. A rupe napunite zgužvanim papirom.

Nakon pripreme, razrijedite ljepilo za tapete 10 puta više nego što je predviđeno uputstvom i sa tim premažite zidove kako bi se oni dodatno impregnirali. Prie početka ljepljenja pričekajte da se prvi sloj osuši. Ako je zid suh, nećete morati dugo čekati na sušenje ljepila.

Sada dolazi trenutak pripreme ljepila prema uputstvima proizvođača i dok čekate da on nabubri možete početi sa pripremama za samo ljepljenje tapeta.

Ljepljenje tapeta počinje se iz kuta koji je najbliži izvoru svjetlosti (prozor) I ljepi se na način da se postepeno udaljavamo od svjetlosti. Na taj način mjesta spajanja pojedinih komada biti će manje uočljiva.

Od tog kuta izmjerite širinu tapete I na tom mjestu povucite vertikalu. Iako postoje različite naprave za taj dio posla (libele, laseri), ovo je najlakše napraviti pomoću viska.

 

Povlačenje vertikale I ljepljenje prve staze tapete izuzetno je važno jer ako ovaj dio napravite krivo svi ostali dijelovi će ići u krivom smjeru.

Idući korak je rezanje određenog broja traka tapeta dužine koja odgovara
visini prostoriji + 5cm – 10cm.

Trake obavezno režite pod pravim kutem. Ukoliko režete skalpelom obavezno postavite neki tvrđi karton, dasku ili nešto slično ispod, kako ne bi oštetili pod.

Kada ste to uradili postavite dvije trake jednu pored druge a zatim treću po sredini. Na ovaj način možete ljepilo nanositi preko samih ivica a da pri tome ne uljepite pod. Sljedeća traka na koju će te nanijeti ljepilo je jedna od ove dvije ispod i tako redom.

Za samo nanošenje ljepila nema nekog posebnog pravila važno je da cijela površina na kraju bude premazana ljepilom. Za ovaj postupak postoje posebni tapetarski stolovi. Ako nemate namjeru prekrivati veliku površinu ovaj posao možete završiti na podu.

Kada ste ravnomjerno tapetu premazali ljepilom presavijte jedan kraj tako da prekriva trećinu dužine a drugi dvije trećine dužine. Ovako „upkakiranu“ tapetu treba ostaviti 3-5min pre nego što pristupite ljepljenju. Vrijeme trajanja omekšavanja zavisi od vrste materijala od kojeg je napravljena tapeta. Za papirne treba manje, dok za sve ostale materijale više vremena.  Omekšavanje tapeta treba trajati podjednako dugo za sve komade. Upravo toliko će te traka namazati ljepilom u jednom potezu što će Vam omogućiti kontinuitet u ljepljenju tapeta. Dok jedne ljepite slijedeće se omekšavaju i tako redom.

Kada je tapeta dovoljno omekšala uzmite kraj koji je presavijen na jednu trećinu, razmotajte ga i prislonite ispod plafona, bočna ivica mora biti poravnata sa vertikalom koju ste ranije ocrtali. Netko tu vertikalu označi tako što zabode igle u zid a onda tapetu samo prisloni uz njih. Netko samo označi točke vertikale (naš slučaj) pa opet poravna sa njima... odaberite ono što mislite da je najbolje za Vas.

Nakon što se gornji dio tapete zaljepi neophodno je istisnuti zrak. To se radi određenom četkom ali može poslužiti i ručnik, kuhinjska krpa ili nešto slično tako što će te prelaziti preko tapete od gornjeg središnjeg dijela prema dolje i ukoso prema rubovima tapete. Kada ste sav zrak istisnuli razmotajte donji dio trake i ponovite ovaj proces. Nekad se može dogoditi da na nekom mjestu ostane zarobljen „balončić“ zraka. Možete ga probušiti iglom i osloboditi zraka. Ova mala rupa kasnije se neće vidjeti.

Druga ivica tapete trebala bi doseguti kut sobe. Ovdje opet, neki preporučuju da tapeta ne završava u samom kutu već da se prebaci 2 cm na drugi zid. Ukoliko dva zida nisu pod pravim kutem (što obično i nisu) na drugom zidu nećete imati vertikalnu ivicu ili još gore u kutu će Vam se tapeta zgužvati. Profesionalci znaju kako da se izbore sa ovim, ljudima koji se ljepljenjem tapeta bave iz hobija preporučujemo da tapetu završavaju u kutu. Ukoliko neki dio tapete (zbog krivine zida) prjeđe na drugi zid, poravnajte ga skalpelom.

Višak tapete blizu poda poravnajte skalpelom po liniji lajsne.  Mogli ste prethodno skinuti lajsne pa ih sada vratiti preko tapete ali... nema potrebe. Sljedeću traku ljepite na identičan način samo što sada ivicu poravnavate sa ivicom već zaljepljene trake i tako redom. Neki  tapete ljepe tako što ih malo preklapaju ali, mislimo, da je mnogo ljepše da one čine jednu ravnu površinu nego da su vidljivi spojevi. Kada dođete do kraja zida, ocrtajte vertikalu na sljedećem i sve ispočetka dok ne zaljepite tapete na svim zidovima u prostoriji.

Već sada možete, lupkanjem, naći utičnice I prekidače preko kojih ste ljepili te isjeći tapete na tom mjestu I izvadite papir koji ste tamo na početku nagurali.

Ostaje Vam samo da vratite utičnice i prekidače na svoje mjesto i to bi bilo to.

 

Povratak na ostale članke...